RIJBEWIJS-B HALEN


Voor autorijles heb je niet direct een theorie-certificaat nodig. Dus je mag gelijk beginnen met autorijles. Je hebt wel een geldig theorie-certificaat nodig om een tussentijdse toets of het rij-examen te mogen doen bij het CBR.

Theorie-examen vanaf 16 jaar. Met 16,5 jaar mag je beginnen met autorijles. Ben je 17 jaar dan mag je rijexamen doen. Geslaagd met 17 jaar? Dan mag je begeleid autorijden tot je 18 jaar bent. (zie 2toDrive). 

 

Nog geen 18 en je hebt rijbewijs-B gehaald, dan heb je de eerste 7 jaar (nog) een beginners rijbewijs. Dus je adem mag dan maximaal 88 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht bevatten. Of te wel 0,2 promille alcohol in je bloed.

Heb je met 18 jaar of ouder je rijbewijs gehaald, dan heb je 5 jaar je beginners rijbewijs. Had je al het bromfietsrijbewijs (rijbewijs-AM) dan heb je 7 jaar het beginnersrijbewijs vanaf het moment dat je rijbewijs-AM haalde.

 

Met behalen van rijbewijs-B krijg je gelijk rijbewijs-AM (bromfietsrijbewijs) er bij. Wordt later het rijbewijs-B om medische redenen ingetrokken, dan mag je altijd nog met rijbewijs AM een bromfiets, scooter of brommobiel besturen. Maar een Canta mag je altijd besturen, mits je ouder bent dan 16 jaar.

 

Heb je rijbewijs-B dan mag je een bromfiets, scooter, brommobiel, personen auto en bestelauto besturen. Je mag ook met rijbewijs-B beginnen met motorrijles voor de categorieën A1, A2 en A. Maar niet voor rijbewijs-A code 80. Kijk op rijbewijs-A.nl.  

 

Nu even de officiële tekst:

 

Rijbewijs-B wordt afgegeven voor het besturen van:

 

motorrijtuigen op vier wielen of meer, niet zijnde een bromfiets, waarvan de toegestane maximum massa niet meer bedraagt dan 3500 kg en die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste acht personen, de bestuurder niet meegerekend, alsmede daardoor voortbewogen aanhangwagens of opleggers waarvan de toegestane maximum massa niet meer bedraagt dan 750 kg, dan wel meer bedraagt dan 750 kg, mits in dat geval de toegestane maximum massa van het samenstel van trekkend motorrijtuig en aanhangwagen of oplegger niet meer bedraagt dan 3500 kg, een en ander afhankelijk van de gegevens op het kentekenbewijs van het trekkend motorrijtuig.

 


Staat er iets abusievelijk iets niet of verkeerd vermeld? Is er een dode link? Stuur een mail naar mail@multidrive.com met vermelding van "fout op de site rijbewijs-b.nl/rijbewijs-b halen”.